h

Enqute

9 januari 2012

Enqute

Resultaten enqute Amsta

Tussen juni 2011 en december 2011 had de SP op haar site een meldpunt over de zorginstelling Amsta. Mensen die te maken hadden met deze zorginstelling, als clint, familie van clint of als medewerker, konden daar hun mening en hun klachten en zorgen over Amsta kwijt.

Aanleiding voor het meldpunt waren berichten over slechte zorg in een van de huizen van Amsta. Deze berichten kwamen binnen omdat de SP eerder meldpunten over Cordaan en Osira op de site had en de berichtgeving over de resultaten nogal wat losmaakte in de zorg in Amsterdam.

In totaal zijn er over Amsta 45 meldingen binnengekomen. Hiervan waren er 42 van medewerkers en 3 van familieleden van clinten. 3 van de meldingen (van medewerkers/familie) waren positief, de rest was negatief over de zorg bij Amsta.

Een korte samenvatting van de meldingen:
Men vindt dat het geld aan de verkeerde dingen uitgegeven wordt en niet of te weinig uitgegeven aan de zorg op de werkvloer.
Op de werkvloer loopt vaak te weinig personeel rond en/of personeel dat niet voldoende is opgeleiden en dat vaak te weinig specifieke kennis heeft.
Personeel wordt gentimideerd door leidinggevenden. Kritiek uiten op de gang van zaken wordt niet gewaardeerd. Er wordt niet voldoende geluisterd naar personeel. Er wordt slecht gecommuniceerd vanuit de directie.
Het bedrijf is te groot geworden. Er zijn te veel fusies geweest.
20 melders hebben een rapportcijfer gegeven. 4 daarvan waren positief/ een voldoende en 16 gaven een onvoldoende. Voor de zorg krijgt Amsta gemiddeld een 4 van de melders die een cijfer gaven.

Conclusie:
Het aantal meldingen over Amsta is te gering om op basis daarvan algemene uitspraken te kunnen doen. Opvallend is wel dat de meldingen inhoudelijk sterk lijken op de meldingen die in 2009 bij de SP binnen kwamen over Cordaan en in 2010 over Osira. Ook bij Amsta is sprake van - althans volgens de melders - slechte zorg, personeel waar niet naar geluisterd wordt door de directie en te weinig geschoold en vast personeel.

Inmiddels heeft de SP twee gesprekken gehad met de directie van Amsta over de enqute. Amsta heeft in aansluiting daarop een verbeterplan opgesteld. Wij zullen dit verbeterplan kritisch blijven volgen in de nabije toekomst.

U bent hier