h

Eerst stap gezet tegen hoge politieke vergoedingen

26 januari 2012

Eerst stap gezet tegen hoge politieke vergoedingen

Op aandringen van de SP heeft wethouder Van Es de eerste stap gezet in de strijd tegen de riante vergoedingen die politieke partijen zichzelf toebedelen. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens kaartte bij de wethouder aan dat er maar liefst tien keer zoveel aan de politieke partijen in West wordt uitgekeerd dan in Zuid. Ivens: "In Zuid hebben de raadsleden voldoende geld om te kunnen presteren, dus is het onbegrijpelijk dat ze in stadsdelen als West en Centrum zoveel geld nodig hebben." De wethouder heeft aangegeven nu aan de stadsdelen verantwoording te vragen over de hoogte van deze fractievergoedingen.

Laurens Ivens)

Naast een vergoeding voor elk deelraadslid krijgen de politieke partijen in de Amsterdamse (deel)raden ook geld voor hun activiteiten. De bedragen zijn bedoeld voor de ondersteuning van de fracties en verschillen enorm per stadsdeel. Zo ontvangen de fracties in stadsdeel West gezamenlijk 239.395 euro, ruim tien keer zo veel als in stadsdeel Zuid waar ze het redden met 21.307 euro per jaar.

In december vorig jaar verscheen er een artikel in De Telegraaf waarin alle bedragen voor fractieondersteuning op een rij werden gezet en de verschillen tussen de stadsdelen aan de kaak gesteld. Ivens stelde in de gemeenteraad voor om hier iets aan te doen. Ivens: "De wethouder is het met me eens. In principe is het een verantwoordelijkheid van de stadsdelen, maar ze gaat kijken wat ze er aan kan doen. Als ze het serieus aanpakt kan het een fikse besparing betekenen. Overigens mag de gemeenteraad ook wel eens naar haar eigen vergoedingen kijken, want die geeft meer dan een miljoen aan zichzelf uit."

U bent hier