h

Directeur GVB moet strijden voor eigen bedrijf

20 januari 2012

Directeur GVB moet strijden voor eigen bedrijf

De SP wil dat de directeur van het GVB gaat strijden voor zijn eigen bedrijf en daarmee de wens van de overgrote meerderheid van de Amsterdammers volgt. De nieuwe directeur van het Gemeentevervoerbedrijf, Bart Schmeink, sprak zich onlangs in een GVB-blad uit voor aanbesteding van het Amsterdamse openbaar vervoer. Dit terwijl de gemeente Amsterdam en 64 procent van de Amsterdammers vinden dat het openbaar vervoer in handen van de gemeente moet blijven.

Laurens Ivens)

In de discussie over bezuinigingen en marktwerking in het openbaar vervoer heeft het gemeentebestuur er voor gekozen de concessie onderhands te gunnen aan het GVB. Ook blijkt uit onderzoek dat 64 procent van de Amsterdammers dit een goed idee vindt. De GVB-directeur gaat hier echter dwars tegenin met zijn pleidooi voor aanbesteden. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "De GVB-directeur dient zijn plaats te kennen en te handelen naar de wens van zijn medewerkers, reizigers en de gemeente. Als hij solistisch wil handelen, kan hij beter een andere baan gaan zoeken."

Door zich uit te spreken vr aanbesteding maakt de nieuwe directeur geen goede start. Eerder was er al commotie over het torenhoge salaris dat hij voor zichzelf wist binnen te slepen. En nu trekt hij zich al niets aan van het gemeentebestuur, dat 100 procent eigenaar is van de aandelen van het GVB. Op aandrang van de SP heeft wethouder Gehrels aangegeven de uitspraken van de directeur te bekijken en hier zo nodig een gesprek met hem over te voeren. Ivens: "Ze kan hem hier maar beter snel op aanspreken voordat ons mooie vervoerbedrijf verkwanseld is."

U bent hier