h

Breken staking onderwijs door Asscher

25 januari 2012

Breken staking onderwijs door Asscher

Breken staking onderwijs door Asscher

Op 26 januari staken vele leraren uit het voortgezet onderwijs tegen plannen van het kabinet. Ze protesteren tegen het alsnog invoeren van de 1040-uren norm en de beperking van vakantiedagen.

Wethouder Asscher heeft op AT5 aangegeven dat hij het niet redelijk vindt dat er donderdag scholen dicht gaan doordat de leraren staken. Wat hem betreft mogen de leraren wel actie voeren maar dan zo dat leerlingen er geen last van ondervinden.

1. Door te staken geven de leraren aan dat ze het niet eens zijn met de plannen van de onderwijsminister. Vindt wethouder Asscher dat het recht op staken beperkt zou moeten worden? Zo ja, op welke wijze dan? Zo nee, hoe moeten wij zijn uitspraken over de staking van donderdag dan duiden?

2. Vindt de wethouder het belangrijker dat leerlingen donderdag naar school kunnen dan dat de leraren, op de volgens hun beste manier, strijden voor een acceptabele werkdruk en dus kwalitatief onderwijs, ook voor de toekomst?

3. Denkt u dat acties waar niemand last van heeft net zo effectief zijn bij protesten als acties waar mensen wel last van krijgen? Kunt u dit toelichten?

4. Heeft de wethouder zijn standpunt ook doorgegeven aan de scholen die zullen sluiten (of dichtknallen) door de staking? Zo ja, wat was hun reactie?

5. Vindt de wethouder dat hij/zijn mening invloed zou moeten hebben op de acties die gevoerd worden door werknemers? En, zo ja, betreft dit dan alle branches of alleen de branches waar zijn portefeuille betrekking op heeft?

Maureen van der Pligt.

De antwoorden van burgemeester en wethouders.

Antwoord 1:
Iedereen heeft het recht om te staken. Daarnaast staat het belang van leerlingen voorop. Leerlingen die binnenkort examen moeten doen zijn niet gebaat bij dichte scholen.

Antwoord 2:
Zie antwoord vraag 1.

Antwoord 3:
Het College gaat niet over stakingsacties en de effectiviteit ervan. In dit geval was het de moeite waard te proberen met respect voor het stakingsrecht de belangen van de kinderen te beschermen.

Antwoord 4:
Nee.

Antwoord 5:
Zoals hierboven gezegd: Het College heeft het belang van kinderen voor ogen en heeft willen aangeven dat de mogelijke gevolgen van een staking voor de leerlingen moeten worden meegewogen in de afweging om te gaan staken.

U bent hier